10 SYKKELVETTREGLER VED TRENING PÅ LANDEVEI

10 SYKKELVETTREGLER VED TRENING PÅ LANDEVEI

NCFs sykkelvettregler

 

Norsk sykkelsport har opplevd den beste sesongstarten noensinne. Ikke bare har vi solide topplasseringer i proffsirkuset, med seire til både Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug, men våre U23 ryttere, juniorer og damer presterer også bra både i terrenget og på landevei. Norge er per d.d. nr 2 på U23 UCI Europa rankingen. Dette til tross for ”vinter” halve året og ingen lukkede sikre treningsfasiliteter som i andre idretter.

 

Med våren og alle syklister på veien kommer uttallige konflikter og nestenulykker, samt dessverre også ulykker mellom bil og syklister. Uansett hvem som har feil så går det alltid ut over syklisten. Temperaturen er høy i flere blogger og ”hat” meldinger går frem og tilbake. I disse bloggene kommer det tydelig frem at de fleste bilister ikke kjenner til syklistenes rettigheter, at vi faktisk har rett – og plikt – til å bruke kjørebanen da vi er definert som kjørende. Bilistene kjenner heller ikke til hvor farlig det er å passere for nærme en syklist ved forbikjøring. Vi ser også at mange syklister ikke tar tilstrekkelig hensyn til både hverandre og andre trafikanter. Vi i NCF har fått forespørsler fra ”nye” syklister, media og klubber om hva vi har av retningslinjer og regler. Reglene er vegtrafikkloven, normene er våre 10 sykkelvettregler som ligger vedlagt. Vi påstår at det er mange uvitende uvettige bilister, men vi ser ofte uvettig kjøring av syklister også.

 

For å bedre forståelsen og holdningen til samarbeidet i trafikken har vi i NCF laget disse 10 sykkelvettreglene for syklister som trener på offentlig veg. Hvis alle syklister følger disse reglene, blir det garantert triveligere og mer sikkert å sykle.

 

Ha en fortsatt fin sykkelsesong.

 

—–

 

Bjørn Sætre

Fungerende generalsekretær

NCF norm for trening på offentlig veg

Stengt for kommentarer.